L'educació segregada i la coeducació

L'educació segregada és un model educatiu caracteritzat per impartir una formació per separat als membres de cada sexe. Els defensors d'aquest sistema consideren que un tracte específic per a cada sexe ofereix millors oportunitats i que l'heterogeneïtat en espais reduïts i amb poca supervisió adulta és un impediment per a una correcta socialització i per a un ambient relaxat. A Espanya, les escoles segregades públiques no existeixen i la grandíssima majoria dels 170 centres d'aquest —tipus privats o concertats— estan vinculats a l'Església Catòlica.
El benefici de l'educació diferenciada per sexes només sembla haver tingut efecte en circumstàncies molt concretes, en unes certes classes socials o ètnies; en algunes matèries i en certes èpoques o determinats moments evolutius i escolars. L'article publicat per la revista Science, La pseudociència de l'escolarització per sexes, assegura que no hi ha cap recerca sòlida que demostre que l'educació d'un sol sexe millora el rendiment acadèmic dels estudiants, però sí prova que augmenta el sexisme i solidifica els estereotips de gènere.
Les diferències cognitives entre homes i dones no són superiors a les que existeixen en relació amb qualsevol altre grup component de la nostra societat, per la qual cosa, l'educació separada per sexes és igual de retrògrada que tenir escoles per a immigrants, fills de famílies monoparentals o discapacitats. A més, probablement, l'escola és un dels àmbits de la nostra societat on les relacions entre els dos sexes s'estableixen de manera més igualitària i on totes les nenes i tots els nens arriben a l'educació obligatòria en aparent igualtat d'oportunitats. Aquest tipus d'educació demostra ser discriminatòria, sexista i estereotipada; pensaments que no tenen cabuda en la societat actual i que poden ser eradicats pel camí de l'educació, amb estratègies com la coeducació.
L'educació segregada és l'antítesi de l'educació mixta, majoritària als països occidentals i molt relacionada amb la coeducació. Coeducar significa educar conjuntament a nens i nenes en la idea que hi ha diferents visions del món, diferents experiències i aportacions fetes per dones i homes que han de conformar la visió col·lectiva, i sense les quals no es pot interpretar ni conèixer la realitat.
L'escola coeducativa és aquella en la qual es corregeixen i eliminen tot tipus de desigualtats i mecanismes discriminatoris perquè l'alumnat puga desenvolupar lliurement la seua personalitat en un clima d'igualtat real amb l'objectiu de construir una societat sense subordinacions culturals i socials entre dones i homes.
La coeducació es defineix com la intervenció explícita i intencionada de la comunitat escolar per a afavorir el desenvolupament integral de les persones, prestant especial atenció a l'acceptació del propi sexe, el coneixement de l'altre, la convivència enriquida de tots dos i valorant indistintament les experiències, aptituds i aportacions socioculturals dels dos sexes. Aquest sistema parteix, també, del concepte “gènere" com una construcció sociocultural per la qual s'atribueixen rols socials, actituds i expectatives desiguals a homes i dones en funció del seu sexe biològic. D'aquesta manera, es posa en dubte l'actitud natural, i es destaca la frontera que distingeix els fets biològics dels culturals. És a dir, s'explicita que el que es considera masculí o femení no és essencial a la naturalesa humana, sinó que és, sobretot, el resultat d'un aprenentatge social en el marc d'una cultura i/o època històrica concretes, per la qual cosa és susceptible de ser qüestionat i modificat.
Silvia Ors [1BB].
Fuentes:
file:///home/alumne04/Baixades/Dialnet-NuevosRetosParaLaEscuelaCoeducativa-3829703.pdf
http://www.educandoenigualdad.com/wp-content/uploads/2015/02/Palao_Tarrero_Felipe_Oscar.pdf
http://www.educandoenigualdad.com/wp-content/uploads/2015/02/Palao_Tarrero_Felipe_Oscar.pdf
https://elpais.com/elpais/2018/11/19/mamas_papas/
https://laicismo.org/educacion-segregada-o-igualitaria-no-da-igual/43332
https://www.coeducacion.es/que-es/
Imagen de portada: Gender por MoteOo.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada