Un nou moviment, la mateixa lluita

 Un nou moviment, la mateixa lluita

(Clara Chiner, 1r Batxillerat)

Durant aquest any, ja siga per les xarxes socials o les notícies, hem escoltat parlar molt del moviment de “Black Lives Matter”, però pocs saben què és realment. Aquest concepte és el lema d’un moviment social internacional format als Estats Units al 2013 que es dedica a la lluita contra el racisme i que està especialment focalitzat en la problemàtica de la brutalitat policial.

El nom de “Black lives matter”, 'les vides negres importen', és una forma de condemnar els injustos assassinats de gent de color per part de la policia i denuncia el fet que la societat no valore les vides de la gent negra tant com les de la gent blanca. Però aquests problemes racials no són cosa nova. Aleshores, on es troba l’origen d’aquest greu problema?


El racisme als Estats Units es remunta a l’època del descobriment d’Amèrica, quan els invasors o colons s’emportaven africans del Nord d’Àfrica a les Amèriques per a usar-los com a esclaus a les noves terres conquerides. Aquesta situació va provocar que es veiés a la població negra com a objectes d’ús sense cap tipus de drets ni poder. I per molt que l’esclavitud va ser abolida al 1863 en acabar la Guerra de Secessió, fins al 1964 encara hi havia mesures segregatives legals contra la població afroamericana als Estats Units, com ara diferenciar zones per a blancs i per a negres a l'autobús i altres espais públics, l’impediment d’accedir a un càrrec públic, etc. Totes aquestes mesures van ser il·legalitzades gràcies a moviments com el de Rosa Parks o Martin Luther King.


És evident, per tant, que el de “Black Lives Matter” no és el primer moviment antiracista que es va crear als Estats Units. Moviments com el dels “Black Panthers” o 'Panteres Negres' van aparèixer a finals de la dècada dels 60 per combatre la brutalitat policial.

El partit dels Panteres Negres va nàixer a California al 1966 i, en un principi, la seva activitat es basava en formar patrulles de ciutadans armats que vigilaven el comportament dels agents de policia. Més tard, aquest partit va començar a instaurar programes socials dirigits a la comunitat afroamericana, com per exemple proporcionar desdejunis gratuïts a xiquets i xiquetes o la creació de clíniques de salut locals.

Va ser aleshores quan l’FBI va declarar els Panteres Negres ”la major amenaça interna per a la seguretat del país” i mitjançant tàctiques, a vegades il·legals, va tractar de desacreditar i criminalitzar el partit. Tot això va provocar que els Panteres Negres es dissolgueren al 1982.


Ens agrada pensar que hem deixat la problemàtica racista enrere, que és un problema del passat molt distanciat de la realitat actual. Però encara que s’ha avançat molt amb l’elecció del primer president negre dels EE. UU. al 2007, o la de la primera vicepresidenta de color aquest any, quan mirem les estadístiques podem observar dades preocupants, com el fet que la població negra té un 2,5% més de possibilitat de morir a mans de la policia que la població blanca. A banda, els grups antiimmigrants van augmentar al 2010 un 3% respecte a l’any anterior, el que ha provocat que la possibilitat que els latinos siguen deportats dels Estats Units cada cop siga major. Això ens demostra que les xifres oficials subestimen la quantitat i gravetat dels crims contra els hispànics.

És per això que grups i moviments com el de “Black Lives Matter” són molt importants a dies d’ara, perquè encara que sembla que s’ha vençut la lluita contra el racisme, és evident que queda molt de treball a fer. 

Comentaris

Entrades populars